Kaffe er godt for SÅ meget. Morgenhumør, tolerancetærskler og meget andet.

Selv haven elsker det, og derfor skal du med rund hånd sprede kaffegrums i haven. Der er faktiske lagt op til det helt store øko-projekt her, også selvom du ikke selv drikker kaffe. Så kan du hjælpe den nærliggende café eller restaurant af med deres kaffegrums og mindske deres affaldsbyrde, samtidig med at du kan styrke din have og dyrke endnu flere lækre grøntsager. 

Vi taler full circle her… 

Så derfor:

Kaffegrums i haven

1. Kaffegrums indeholder masser af nitrogen.

Hvis du nu husker tilbage til fysik/kemi timerne i skolen – og biologi, for den sags skyld – så er nitrogen det samme som kvælstof. Det er ikke i sig selv gødning, men jorden har brug for kvælstof, for at kunne give energi til planterne. Lidt forsimplet, men okay.

Vi har talt om, at det er vigtigt at kompostere, og bruge sin kompost til jordforbedring i haven. Men ofte komposterer vi primært plantemateriale i vores beholder, og denne type affald er ikke særligt rig på kvælstof. MEN… Det er kaffegrums.

Når du bruger kaffegrums i haven – og særligt i din kompostbeholder –  øger du mængden af kvælstof, og derved sætter du ikke alene fut i komposteringen, du får også en bedre kompostjord. (Og kompostormene kan holde sig vågne længere, og derfor arbejde mere!)

2. Snegle hader kaffegrums

Læg grums på jorden i en kant i bedet eller rundt om de enkelte planter. Så minimerer du risikoen for, at snegle går i planterne.

3. Beskyt mod udtørring

Har du planter der helst ikke skal udtørre, og som godt kan bruge lidt hjælp til at holde på vandet når sommeren er varmest, så læg et godt lag kaffegrums på jorden rundt om planten. Kaffegrums fungerer på denne måde som ”barkflis”, der holder på væsken og beskytter planten, samtidig med at det afgiver næring og giver ukrudt trange vilkår.

4. Brug det som gødning når du vander.

Kom kaffegrums i vandkanden og hæld vand i. Lad det trække et døgns tid, og vand herefter dine planter med denne lidt ”tynde kaffe”.

5. Genial til surbundsplanter

Kaffegrums øger surheden i jorden, så giv endelig dine rhodondendron’er, gardeniaer, hortensia, lyng, magnolie osv en ordentlig omgang kaffegrums.

6. Blåbær eeeelsker kaffe

… Og jeg eeeelsker blåbær. Indrømmet, mine blåbær bliver lidt forfordelt, når der uddeles kaffegrums i haven. Ikke kun fordi det er nemmest, da blåbærbuskene står først for, udenfor min hoveddør, men også fordi jeg virkelig håber på en heftig høst. Blå bær elsker kaffe. Katte derimod… Not so much!

7. Brug kaffegrums i haven mod katte

Forstå dem hvem der kan, men katte bryder sig altså ikke om kaffe. (Note til selv: Endnu en grund til at være hundemenneske) Hvis du bøvler med at naboens kat graver i haven, så drys kaffegrums ud i jorden. Så skal det hurtigt få en ende.

Bonustip der giver ekstra bonus.

Når du sår gulerødder og radisser, så bland frøene med kaffegrums. Kaffegrumsen giver vild næring til processen, og du vil kunne høste endnu flere lækre, sprøde grøntsager, alene fordi du drak mere kaffe. Det er da genialt.

Du kan læse endnu en artikel om hvordan kaffe kan redde verden på Videnskab.dk

Og du kan læse mere om filterkaffe og dens fortræffeligheder her

Pin It on Pinterest