Hvis haven i april ikke kan få dig til at trække i gummistøvler og havehandsker, så er du nok bare ikke et havemenneske. Jeg ville gerne skrive “Det skal du ikke være ked af”, men jeg ville faktisk ikke mene det. Beklager 🙂 

Personligt har jeg selv stået og trippet LÆNGE, og hvis ikke min gode mand havde holdt mig tilbage i kraven, havde jeg sat en masse nyt i gang i haven for længe siden, kun for at få det ødelagt af Kong Vinters sidste krampetrækninger. Jeg tror faktisk jeg har opgivet at tælle antallet af nyplantede hortensiaer, der er blevet slatne pga. rimfrost. 

Men HURRA! Nu er det april! Og NU må vi slå os løs for alvor. 

Hvad skal der laves i haven i april?

Solen begynder at få magt nu, og der komme for alvor gang i væksten rundt om i bedene. Også ukrudt og dræbersnegle. Men hvis du er ihærdig her i foråret, lønner det sig i løbet af sommeren. 

Jeg bruger rigtigt mange timer i haven i april, og jeg kan altid mærke, at humøret bare stiger i månedens løb. Måske er det den friske luft, solen på næsen eller de mange timer i eget og familiens selskab, eller måske er det den tilfredsstillelse det giver, når jeg – punkt for punkt -arbejder mig ned gennem to do listen for haven i april. 

Download listen her. 

Haven i april
1. Gør bedene klar

Hvis du ikke kunne holde dig tilbage i marts, er du måske allerede begyndt, men det er her i april, at jorden rigtigt tager imod gødningen. Ryd op i tørre planterester fra sidst år, fjern det første spirende ukrudt og giv jorden en omgang gødning, og så kan du glæde dig til at se livet pible frem og trives i dine bede.

Vil du have en guide til at forbedre jorden i dine bede, så læs mine 10 tips til jordforbedring i haven. Dine planter vil takke dig for det, og du får et bedre udbytte og et smukkere syn. Og bonus: Du kommer af med alt muligt affald på en god måde. 

april i haven betyder dræbersnegle

2. Sæt kampen ind mod dræbersneglene

De små bæster… De kommer hvert år og det er lige så sikkert som amen i kirken. De ved, hvor jeg bor. Heldigvis ved jeg også hvor de bor, og det er et rigtigt godt udgangspunkt for at begynde en tidlig forebyggelse af dræbersneglenes indtog i haven.

Faktisk har jeg kæmpet så meget med dræbersnegle de seneste år, at jeg har kunnet lave…*trommehvirvel*…. Den Ultimative Guide Til Dræbersnegle. Den kan du læse her.

Tag en aftentur i haven hver dag. Bøj dig ned og kig grundigt i jorden efter de små bæster. De er ofte kun 1-1,5 cm lange på denne tid af sæsonen. Hav to spande med. Én til snegle og én til det ukrudt, du tager med op, når du nu alligevel har bøjet dig ned. Når din aftenrund er slut, hælder du kogende vand på sneglene. De dør med det samme.

Beskæring af lavendler

3. Beskæring af grene og buske

Lavendler kan beskæres både umiddelbart efter blomstring og i foråret. Jeg gør det altid i foråret. Bare det at du klipper de visne blomsterstande væk, fremmer den nye blomstring. Du kan også gå lidt hårdere til værks, og klippe ned til ca. 10 cm højde. Hvis du gør det år efter år, får du en meget tæt plante.

Hortensia beskæres ved at du klipper de visne blomsterstande væk. Vent evt. til anden halvdel af april, så risikoen for en sidste omgang nattefrost, og dermed frostskader på planten, er mindre. Visne grene skal også fjernes, og alt efter hvor stor din plante er, kan du også klippe én eller to af de tykke grene af i bunden. Det fremmer væksten af nye grene fra bunden.

Æbletræet kan også beskæres nu, hvis det ikke er gået i blomst. Det kræver lidt overblik, men så kan du også næsten selv “styre” væksten af træet. Fjern grene der vokser lodret. De kommer ikke til at bære meget frugt. Fjern også grene, der vokser på tværs, og skygger for andre grene. Hver gang du fjerne er gren, skyder en ny frem tæt på beskæringsstedet, så stop op og dan dig et overblik over “konsekvensen”, inden du fjerner en gran.

Mindre grene fra æbletræet er fyldt med knopper. Tag grenene med indenfor, og sæt dem i en vase. Varmen vil få dem til at blomstre, og du kan nyde synet af forår i din stue.

De smukkeste billeder af april i haven

Upload dine smukkeste havebilleder på Facebooksiden og få dem her. 

fjernelse af ukrudt i haven i april

4. Til kamp mod ukrudtet

Du kan lige så godt blæse til kamp med det samme, og sætte hele kavaleriet ind fra starten. Jo hårdere du er nu, jo mindre skal du arbejde senere på sæsonen. Og hey… Når du nu alligevel er på sneglejagt, og står bukket ned over beddet, så nap ukrudtet med op med det samme.

Hvis du er slemt plaget af ukrudt – eller glemmer at være aktiv i haven i April – så kan du læse mine 8 tips til økologisk ukrudtsbekæmpelse.

5. Fjern vinterens spor fra fliserne

Motion eller maskine… Du bestemmer selv. Personligt stemmer jeg på maskinen. Jeg kan lige så godt være ærlig. Vi bor i en skov, med masser af skygge, og hvert efterår bliver terrassen delvist oversvømmet af kilderne i haven, så jeg bruger oftest højtryksrenser. I hvert fald til det værste. Du kan også gøre det uden brug af maskiner. Egentlig er en god kost nok, men jeg har brugt en gulvskrubbe. Børsterne er tættere og mere stive, og gør arbejdet bedre. Hæld vand på fliserne, evt. tilsat lidt alge- eller mosfjerner, og slå dig løs med gulvskrubben. Det er superhårdt, men vildt tilfredsstillende… og så bliver det lidt sjovere, hvis du lyder som om du er kaptajn på curlinglandsholdet mens du gør det.

Redskaber til rengøring af fliser

Hvis du nu bare gerne vil gøre det på den lette måde, har jeg her et par tips til produkter, der hjælper dig rigtigt godt på vej. 

Gardena trekantet skurebørste

Skurebørsten her tilsluttes haveslangen, og kommer nemt ind i hjørner og mellem krukkerne, uden du behøver rykke rundt på alting. 

Der skal dog stadig lægges kræfter i, men børsterne er gode og vandet hjælper med at gøre arbejdet. Find børsten her.

 

 

Ukrudtsbørste

Den her fætter giver dit ukrudt stress. Jeg har prøvet flere forskellige børster af denne slags, men stålbørsten gør det rigtigt godt. Du får ikke altid roden med, men børsten stresser ukrudtet så meget, at det visner og dør. 

Du kan købe børsten i de fleste byggemarkeder, men den her fra Plantetorvet har tre forskellige børstehoveder, så du kan skifte ud efter behov. Se den her.  

kartofler lægges i jorden i april
6. Kartoflerne skal i jorden

Hvis du ikke kunne holde dig tilbage i marts, er du måske allerede begyndt, men det er her i april, at jorden rigtigt tager imod gødningen. Ryd op i tørre planterester fra sidst år, fjern det første spirende ukrudt og giv jorden en omgang gødning, og så kan du glæde dig til at se livet pible frem og trives i dine bede. Vil du have en guide til at forbedre jorden i dine bede, så læs mine 10 tips til jordforbedring i haven.

Ide til en gadefest

På gaden hvor vi bor, holder vi kartoffelfest. Det er et koncept, som en af naboerne har taget med hjem fra New Zealand. Hvert år i slutningen af marts, får vi alle udleveret en sort spand med en sættekartoffel. Regel nr. 1: Kartoflen må ikke forlade spanden. Så går det ud på, at vi frem til midt i juni skal passe og pleje kartoflen og få den til at yngle.

Når dagen for kartoffelfesten oprinder, stimler folk til fra nær og fjern, alle med deres sorte spand, der nu kan fremvise en ofte imponerende kartoffelplante. Efter tur bliver spandene tømt for jord, og kartoflerne vejet, og den familie, der har fremavlet flest kartofler vinder pokalen. Og her kommer vi til regel nr. 2: Pokalen SKAL stå fremme. Den er nemlig herregrim. 

Så bliver der tændt op i grillen. Alle har kød med til grillen til eget forbrug, samt en eller anden slags tilbehør til “buffet’en” og ja… Så får vi selvfølgelig kartofler i alle mulige afskygninger. Fantastisk tradition. 

Haven i april: Deling af stauder
7. Deling af stauder

En af mine yndlingsopgaver i haven i april er deling af stauder. Særligt når det er naboernes stauder, der er blevet for store og skal deles, og de er løbet tør for plads til at plante dem nye steder.Så stiller jeg mig gerne op som den hjælpsomme nabo jeg er, og tilbyder at sætte dem i min have. 

Forår eller efterår til deling af stauder?
De fleste stauder kan deles både i foråret og efteråret. Jeg vælger som regel at gøre det i foråret, hvor jeg alligevel tripper for at komme i gang i haven. Så kan planten stadig nå at sætte rødder i den nye jord, og du går ikke glip af blomstringen. 

 

 

8. Riv græsplænen

Giv din græsplæne en kærlig omgang her i april. 

Fjern grene, der er blæst ned i vinterens løs og riv bladene af plænen og har der dannet sig mos i plænen, så gå bare lidt hårdt til værks med løvriven. 

Det giver lidt bare pletter, men bare rolig. De forsvinder. 

Skal blade rives af plænen i efteråret?
Den diskussion har jeg hørt flere gange, og folk er meget sjældent enige. På den ene side er argumentet, at bladene skal blive, fordi de giver næring til plænen. På den anden side siger de, at bladene skal væk, fordi plænen skal have lys. Jeg læner mig op af Per, min pensionerede nabo, som har gadens flotteste have. Derfor river jeg plænen. Bladene skal blive liggende i bedene, for dér giver de næring, men ikke på græsset, for det er jorden, der skal næres, ikke stråene, så når bladene ligger på plænen, tager de lyset, mere end de giver næring. 

Det lyder fornuftigt 🙂 

Haven i april - køb billige forårsblomster
8. Køb billige blomster

I april bruger jeg altid en god del af husholdningsbudgettet på de her plastpotter med forårsblomster, som kan købes til nærmest ingen penge i Netto og Rema1000. Så får de lov til at pynte ved døren, så længe de kan, og når de er afblomstret, ryger de over i haveskuret. Her ligger de til oktober eller november, og så ryger de i jorden, der hvor jeg gerne vil se dem blomstre næste år. 

Plastpotterne skyller jeg og genbruger til et eller anden obskurt spiringsprojekt, når det igen bliver forår. 

Køkkenhaven i april
9. Gøre køkkenhaven klar

Det er liiige tidligt nok for de fleste afgrøder at komme i jorden udenfor endnu, men det snerper derhenad. Hvis du vil skabe de bedste kår for dine grøntsager i år, så gør jorden i køkkenhaven klar tidligt i april. Hvis så vejret viser sig fra sin gavmilde, så kan du plante afgrøderne senere på måneden. 

Når jorden i køkkenhaven er tør, fjerner du først al det ukrudt, der har turdet vove sig op over overfladen. Tilfør jorden en tyndt lag komposteret jord, og giv det en omgang med kultivatoren. Hvis du ikke har egen kompost, kan du tilføre jorden NPK gødning. Giv eventuelt jorden en tur med et greb, hvis den har tendens til at klumpe sammen.

Når jorden er ca. 8 grader varm, kan du begynde at så “hårde afgrøder”, som gulerødder, radiser, majroer, rødbeder osv. i jorden. Jeg har ikke et jordtermometer, og har den grundregel, at jeg i starten af april lægger sort plast over jorden for at varme den, og så er den klar til rodfrugterne omkring d. 20. april. 

10. Asti på terrassen

Hvis du er mere til hvidvin, rødvin, portvin eller noget uden alkohol, så kommer det ikke så nøje HVAD du drikker, så længe du sætter dig, læner dig tilbage, nyder livet og glæder dig over hvor forb…. heldig du er, at have en have, og kan sidde og nyde livet. Det skal ikke gå op i havearbejde det hele, og der skal for Guds skyld… eller nok mest din egen… ikke være perfekte kanter alle steder i haven.  

Pin It on Pinterest