økologisk ukrudtsbekæmpelse

Økologisk ukrudtsbekæmpelse

Ukrudt…. Jeg har prøvet at have en “kærligt favnende” holdning til det, men det gik ikke så godt. Desværre må jeg også erkende, at jeg aldrig vinder kampen mod ukrudtet, så længe jeg bor på en naturgrund. Derfor er jeg efterhånden begyndt at have et tåleligt forhold til nogle former for ukrudt, for ellers ville jeg ganske enkelt brænde sammen i forsøget på at bekæmpe det. Og så er økologisk ukrudtsbekæmpelse ikke særligt bæredygtigt længere. 

Drop den intense kamp

Det har jeg gjort forlængst, og jeg har sjovt nok fundet ud af, at det virker meget bedre. De første år som haveejer gik jeg meget ihærdigt til værks, og kunne bruge en hel dag på at hive ukrudt op. Og jeg HADEDE det. Opgaven blev alt for stor, og den voksede sig egentlig bare til et irritationsmoment, som jeg skovlede foran mig, indtil jeg fik mig taget sammen til at gøre noget ved det. Ikke særligt konstruktivt. Jeg gider ganske enkelt ikke, at haven skal blive en stressfaktor.

Nu har jeg efterhånden fundet mine metoder til at stresse ukrudtet så meget, at det sjælden går HELT galt. Jeg har fået mine rutiner i haven i takt med, at jeg har fået sat havearbejdet i system, så nu bliver det hele klaret løbende. Herunder får du mine otte tips til at bekæmpe ukrudtet uden brug af gift, og uden at det bliver en kæmpe opgave.

Ukrudt mellem fliserne

1. Skrub fliserne med en gulvskrubbe i foråret

Hvert forår ser vores højbedsterrasse herrens ud, og fliserne skal skrubbes. I starten fejede vi bare, men jeg fik en ide om, at det ville fungere bedre med en gulvskrubbe, og det gjorde det. Skrubben har sejere børster end kosten, og både tempo og tryk kan øges mere end med en almindelig havekost.

Start med at fjerne de værste totter ukrudt med fingrene. Hæld vand på fliserne og gå så i gang med at skrubbe. Gør det så hård og hurtigt, at du kommer til at svede og bliver forpustet. Ikke så meget fordi det er bedre mod ukrudtet, men det er da smart at kombinere cardio og havearbejde. Lige dér blev økologisk ukrudtsbekæmpelse endnu mere økologisk. 

Når du er færdig har du rengjort dine fliser, og du har stresset ukrudtet mellem fliserne så meget, at det i de fleste tilfælde vil dø.

2. Hæld vandet fra kartoflerne

Her taler jeg vel at mærke ikke om at lade manden tisse på ukrudtet, men i bogstaveligste forstand om at hælde det kogende vand fra kartofler, pasta, grøntsager mv. på ukrudtet. Kogende vand slår planterne ihjel. Når ukrudtet er blevet gult, kan du kratte det væk med en stålbørste.

3. Når det skal væk med det samme

Dette er nok den mest krævende taktik, og det kræver en indsats, men det er på en måde også sært tilfredsstillende. Personligt gør jeg det sjældent, men når jeg gør det, er det som regel fordi jeg har en eller anden irritation eller frustration jeg skal af med. Så er ukrudt vel ikke det værste at slå ihjel, og når jeg ser resultatet bagefter, stiger humøret. Totalt win win!

Køb en ukrudtskniv og et par knæpuder, og gå minutiøst til værks. Ned mellem fliserne og sørg for at få roden med op. Så holder din indsats længere.

Vær opmærksom på, at du ofte kommer til at fjerne sand og jord mellem fliserne, hvilket gør det let for nyt ukrudt at sætte sig. Derfor kan det være en god ide, at have noget fugesand stående, som du kan feje hen over fliserne efterfølgende.

Ukrudt i bede

4. Frem med kultivatoren

I marts eller april skal jorden i haven have luft oven på vinteren. Brug en kultivator til at vende jorden, og læg gerne gode kræfter i – i hvert fald der, hvor du er sikker på, at du ikke støder på planter, der ligger i dvale i jorden. Når du vender jorden, vil meget af det spirende ukrudt løsne sig af sig selv, og er lige til at fjerne med fingrene.

Jo mere du får taget allerede nu, jo mindre ukrudt har du senere. Hvis ukrudtet får lov at sidde, sætter det stærkere rødder, og når du hiver det op, er det svært at få det hele med, og så kommer det bare igen. 

5. Gå en aftenrunde i haven

Hver aften tulrer jeg en tur i haven. Det er nærmest blevet en form for meditation, lige at få lidt ro i hovedet, inden jeg går i bad og i seng. Jeg har gjort det til en vane at jeg hver aften skal pille 50 stykker ukrudt op af jorden. Det er ikke sådan en OCD ting, men det bliver lidt mere en “leg”. Og når jeg så er nede og pille ukrudt op, så finder jeg samtidig de dræbersnegle, der har turdet vove sig frem, og så er det også slut med dem. 

6. Fyld bedene ud.

Jo mindre lys der kommer på jorden, jo sværere er det for ukrudtet at gro. Det er selvfølgelig svært i fx køkkenhaven, og det tager som regel også nogle år, før et bed er vokset til. Vi har bøvlet med snerler i alle de år vi har boet her, men der, hvor det har været værst, i vores rhodondendronbed, lægger vi nu næsten ikke mærke til dem længere, fordi planterne nu står så tæt, at der ikke kommer lys ned på jorden i bedet. 

Hvis du har et nyanlagt bed, hvor der er meget frit jord, så dæk med barkflis. Det gør det også svært for ukrudtet at komme op. 

7. Kvæl ukrudtet.

Hvis du har et større område, hvor ukrudtet har fået lov at tage over, så kan du aflive ukrudtet ved at dække det med sort plastik. Det tager noget tid, men efterhånden gulner planterne og dør. Sejlivet ukrudt som skvalderkål, padderokker og kvikgræs skal gerne være dækket en hel sæson, for at du har taget livet af det.  

Herefter kan du fjerne de døde planter, skrabe det øverste jordlag af, og begynde forfra. Du skal være skrap til at holde øje med, om gammel ukrudt spirer op igen, og hvis det overhovedet vover at stikke hovedet over jordoverfladen, skal det op med det samme. 

8. Lad ukrudtet stå. 

Vi har nogle områder i vores have, hvor vi har opgivet at bekæmpe ukrudt. Vi bor i en skov. Det er en umulig kamp. De fleste steder har vi opdaget, at de planter, der ender med at “vinde” pladsen, faktisk er ganske pæne, så hvorfor fjerne det. Vi kommer aldrig til at stræbe efter den perfekte have, så længe vi har en dejlig, naturlig have, som vi kan bruge til det, der giver mening. Økologisk ukrudtsbekæmpelse handler for mig at se også om at lade naturen få sin vilje. Nogen gange 😉

Pin It on Pinterest