Hurra for den fleksible have! 

Jeg er vild med blomsterkrukker. Det giver en skøn, fleksibel have, hvor jeg kan flytte lidt rundt efter behag og humør.

Krukker er ikke kun beregnet til altaner og terrasser, men i høj grad også til den store have, hvor der bliver leget med stemninger og hyggekroge.

En klassisk “krukkefejl”

For 15 år siden, da jeg var ung og sprød og helt nyslået haveejer, så jeg det helt store lys i at have masser af potter, så jeg købte mig fattig.

Og alligevel synes jeg ikke jeg fik nok ud af dem. Jeg vil have liv og FARVER, og jeg gider ikke kigge på potter, der ikke gør nytte.

Fx når tulipanerne var afblomstrede, så stod potten bare dér og så kedelig ud. Det samme gjorde potten med min hibiscus, mens den  samlede kræfter til at springe ud. Det måtte der kunne gøres noget ved.

Og det kunne dér.

I (næsten) alle mine blomsterkrukker, har jeg leget med at kombinere forskellige planter, der kommer op og blomstrer på forskellige tidspunkter. Det er en fejl at tro, at en potte kun kan rumme én plante. Hvorfor ikke udnytte blomstringssæsonerne, og dermed forlænge den tid, hver enkelt krukke gør gavn.

Gode idéer til dine blomsterkrukker

Herunder finder du fine eksempler på plantekombinationer, der forlængere glæden ved dine havekrukker.

Jeg indrømmer gerne, at jeg ikke selv er til det super farvekoordinerede og stringente look – jeg er mere til “farver&striber” og uperfekthed. Alligevel hænder det at krukkerne bliver decideret farvekoordineret. Så kan du vælge om du vil følge ideen 100% eller om du blot vil lade dig inspirere af plantekombinationerne.

Sådan finder du dine planter

Under hver “krukkebeskrivelse” finder du de tre planter, jeg foreslår. Både den overordnede type (Lilje, dahlia, narcisse osv.) og den specifikke variant. Hvis du klikker på det grønne tekstlink, kommer du direkte ind til den specifikke variant. Hvis du klikker på overskriften eller billedet, kommer du ind til plantekategorien.

Rigtig god fornøjelse!

 

Den smukkeste lilla krukke

ideer til blomsterkrukker med lilla blomster
Blomstring: Februar, maj og juli-september

Indeholder: Krokus, tulipan og Dahlia.

Sådan gør du:

Du kan starte denne potte i enten maj eller oktober.

Hvis du starter i maj, vælger du en god stor krukke. Som minimum 30cm diameter.

Læg Dahliaknolden i midten af krukken, i en dybde så knolden dækkes af ca. 5 cm jord. Sørg for godt med vand og gødning. Når planten er vokset op i ca. 10-20 cm højde, kan det være en god ide, særligt når du har din dahlia i en potte, at “knibe” planten.

Du napper ganske enkelt topskuddet af planten, lige over det sted, hvor de to øverste blade går ud fra planten. På den måde bliver din plante ikke så høj, men til gengæld får den flere skud og blomster.

Sommer

Når din Dahlia blomstrer, sørger du for at vande godt, og gerne også give lidt gødning. Husk at klippe blomster af til smukke buketter indenfor. Og så NYD det smukke syn af blomsterne.

Efterår

Når nattefrosten meldes i vejrudsigten er det tid for din Dahlia at gå i vinterhi. Den foretrækker at blive klippet ned til 10 cm, hvorefter knolden graves op, skylles og tørres, og herefter overvintrer indendørs, helst ved en temperatur over ti grader.

Du kan godt vælge at flytte hele krukken indendørs og pakke den ind i et tæppe i garagen.

i Oktober er det tid til at sætte krokus- og tulipanløg.

Hvis ikke din Dahlia er i jorden, kan du med fordel sætte en plastpotte med jord ned i Dahliahullet.

Fjern 10 cm af jorden rundt om hullet. Nederst lægger du tulipanløgene med ca 2 cm. mellemrum. Marker evt. på indersiden af potten, hvor spidsen af løget befinder sig. Herefter dækker du med 5 cm jord. Nu lægger du krokusløgene tæt i jorden, med undtagelse af små cirkler, der hvor tulipanløgenes top vil komme op. (Ja, du skal holde tungen lige i munden her!) Dæk nu igen med 5 cm jord. Vand og gød løgene en smule.

Vinter

Hvis du har taget din Dahlia op, skal du lade potten stå udendørs. Det har både krokus- og tulipanløg godt af – og det er også den bedste løsning.

Allerede i starten af februar, vil du se krokusserne begynde at stikke hovederne op, og i slutningen af februar eller begyndelsen af marts vil de blomstre smukt, med ca. 10cm høje blomster. .

Forår

Ind mellem krokusserne begynder tulipanerne at komme op i løbet af marts. Krokusserne er ikke så pæne når de er afblomstrede, men på det tidspunkt er det grønne på tulipanerne ved at tage over i krukken, så lad gerne krokusserne visne hen i krukken, så resterne afgiver næring til jorden.

I slutningen af april og hen mod midten af maj blomstrer tulipanerne flot. Husk at klippe et par stykker af, så de kan stå og være smukke indenfor.

Hvis du har et drivhus, så læg dahliaknoldene til forspiring i drivhuset i slutningen af april.

I midten af maj, skal Dahliaknolden i jorden igen. Hvis tulipanerne er afblomstrede nu, så nip hovederne af dem, så de kan samle energi i løgene til næste års blomstring, i stedet for at bruge energien på at sætte frø.

Nu skal du blot vente på at din Dahlia kommer frem igen, og så kan du ellers tage hele proceduren igen fra toppen.

Rigtig god fornøjelse med din smukke lilla krukke. 

 

Krokus

Vælg fx. Flower Record, som blomstrer allerede i februar.

Vær opmærksom på, at krokus løg typisk sælges i butikkerne fra september måned.

 

Tulipan

Prøv fx. Negrita tulipanen, der gerne står rank helt ind i juni.

Vær opmærksom på, at tulipan løg typisk sælges i butikkerne fra september måned.

 

Dahlia

Blue Bell er utroligt smuk, men igen: Er alle Dahlia’er ikke det?

Vær opmærksom på, at dahliaknolde typisk sælges i butikkerne fra omkring februar.

Klare gule pangfarver

ideer til blomsterkrukker - gule blomster
Blomstring: marts, juni og august-september

Indeholder: Påskeliljer, orientalsk lilje og dahlia.

Sådan gør du:

Du kan starte denne potte i enten maj eller oktober.

Hvis du starter i maj, så se beskrivelsen ovenfor. 

Efterår

i Oktober er det tid til at sætte liljerne i jorden.  

Hvis ikke din Dahlia er i jorden, kan du med fordel sætte en plastpotte med jord ned i Dahliahullet, og fjerne 10 cm af jorden rundt om hullet. 

Placer 4 orientalske liljer hhv. “klokken 3, 6, 9 og 12” rundt om dahliahullet/potten. Mellem disse løg sætter du påskeliljeløgene med ca 1-2 cm afstand. Dæk med 10 cm jord. 

Vinter

Hvis din dahlia ikke er i jorden, skal du lade krukken stå udendørs. Dæk evt. med visne blade og granris, som du fjerner i slutningen af februar. Bladene giver næring til jorden og granrisene beskytter mod en værste frost. 

Forår

I starten af april blomstrer påskeliljerne, og det er nærmest umuligt ikke at blive grebet af forårets komme. Husk at plukke nogle påskeliljer med indenfor, til at pynte lidt i påsken. 

Når de er afblomstret napper du hovedet af dem.

Hvis du har et drivhus, så læg dahliaknoldene til forspiring i drivhuset i slutningen af april

Allerede nu er liljerne godt på vej op, og det er nu tid til at sætte din dahliaknold tilbage i jorden i krukken.
Inden længe – slutningen af maj – blomstrer de smukke liljer. 

Sommer

Lav en kølig og lækker drink til dig selv, kom et par puder i din yndlingshavestol og placér dig selv, så du kan nyde de smukke blomster. Slap af og forkæl dig selv, og tank rigeligt op på D-vitaminer og fregner på næsen. 

 

 

 

Narcisser

Prøv “Rip van Winkle” der er helt anderledes end normalt.

Vær opmærksom på, at narcisse-løg typisk sælges i butikker fra september.

Tiger lilje

Fx. Tiger liljen Sweet Surrender, der bliver ml. 90 og 100 cm høj.

 

 

Dahlia

Hvis du virkelig vil have pang for pengene, så prøv “Wanda’s Capella

Vær opmærksom på, at Dahlia knolde typisk sælges i butikkerne fra omkring februar måned.

Pin It on Pinterest