Haven i maj har brug for din opmærksomhed. Heldigvis skal der ikke særligt meget til, for at du bliver belønnet så rigeligt.
Nu har jorden fået et god temperatur til de fleste planter, og der begynder for alvor at ske noget nu. Hvis du har været tidligt ude, kan du begynde at hente de første små, nye kartofler, evt. give dem et drys dild eller persille fra haven, og så er det vist også ved at være tid til den første rabarberkage.
Hvis du ikke har en god opskrift på rabarberkage, så får du i denne måned min egen favoritopskrift, og den er simpelt hen så nem, at hvis bare du har rabarberne, så kan du næsten freestyle dig til resten.
Hvad skal der laves i haven i maj?
Gøremålene i haven i maj bærer præg af, at varmen er gået i jorden, og nu begynder det at gå stærkt.
De fleste planter kan sættes i jorden nu (nogle først sidst i maj), du skal sørge for at vande rigeligt og giv masser af gødning, så al væksten i planterne ikke suger al næring ud af jorden.
Herunder får du en liste over alle de ting du kan give dig til i haven i maj. Der er med garanti mange flere ting, og du har måske endda selv nogle godt forslag. Dem er du altid velkommen til at dele med os – enten i kommentarfeltet nederst på siden, eller på vores Facebookside eller Facebook gruppe.
Download listen her i en lækker, printvenlig version, der pynter på opslagstavlen.
1. Plant ud i jorden
Nu kan du for alvor slå dig løs. Jorden har nu en temperatur der er høj nok til, at alle planter kan tåle at komme ud i jorden.
Er vi så heldige, at vejret er rigtigt varmt i maj, så kan det være en god ide at vente til en lidt køligere dag med at sætte planter i jorden, for hvis det er meget varmt, fordamper vandet, som planten skal bruge for at falde til i jorden.
2. Tomater i drivhuset
Et gammelt husråd lyder, at tomater skal i drivhuset til mors dag, og agurker til fars dag.
HVIS du nu lever et liv på kanten, og har sat tomaterne i drivhuset allerede i april, så er det nu, du skal til at nippe sideskud.
Temperaturen i drivhuset er nu så høj, at der er stor fordampning fra jorden omkring dine planter. De skal vandes hver dag.
Tip til vanding i drivhuset:
Planterne har det ikke godt med alt for koldt vand. Vand om aftenen, når temperaturen er faldet, så vandet ikke bare fordamper i heden. Når du har vandet, så fyld vandkanden med det samme, og lad det stå i drivhuset til i morgen. Så har det den rigtige temperatur, når du skal vande i morgen.
3. Masser af gødning
Der er kommet så meget gang i planterne nu efter vinterens kolde tid, at jorden nemt kan komme til at mangle “krudt”. Planternes behov suger simpelt hen næringen ud af jorden.
Du kan sagtens anvende almindelig NPK gødning, som du kan købe i havecentre og byggemarkeder. Du kan også gå mere i detaljer, og sætte dig ind i, hvad de enkelt planter i haven har det bedst med. Du kan lave gødning af mange forskellige typer køkkenaffald.
Læs også mine artikler:
Derfor skal du ikke smide dine bananskræller ud og Sådan bruger du kaffegrums i haven.
4. Vis ukrudtet, hvem der bestemmer
Som jeg skriver ovenfor, er der nu for alvor kommet gang planterne. Ukrudt er også planter, så det gælder desværre også for mælkebøtter, snerler, skvalderkål og japansk pileurt.
Vis skidtet, hvem der er boss! Tag en runde i haven her aften og hvis noget har vovet sig over jordoverfladen, som ikke skal være der, så hiv det op med det samme. Jo hurtigere du får det op med roden, jo lettere går det.
Læs også min artikel om 8 metoder til økologisk ukrudtsbekæmpelse
5. Beskæring af buske og blomster
For nogle planter er året allerede kulmineret, og dem kan du hjælpe til et endnu bedre år næste år.
Buske der blomstrer i det tidlige forår, og nu er afblomstret, skal beskæres. Forårsblomstrende buske sætter nye skud i sensommeren. Jo hurtigere efter afblomstringen du beskærer buskene, desto længere tid har planten til at samle kræfter til nye skud.
Nogle af havens blomster er også afblomstret i løbet af maj måned. Hyacinter, påskeliljer og tulipaner. Her napper du ganske enkelt bare hovedet af lige under frøstandene. Hvis du lader frøstandene sidde, bruger planten energi på at danne frø, som alligevel sjældent bliver til noget. Når du nipper hovedet af efter afblomstring, og lader bladene stå, samler planten i stedet energi til smuk blomstring næste år.
6. Kærlighed til køkkenhaven
Hvis du i april såede frøene til fx kål og rodfrugter, er de sikkert begyndt at stikke hovederne op nu.
Hvis spirerne sidder tæt, skal du allerede nu begynde at nippe nogle af spirerne væk, så planterne får plads til at vokse sig store, og de ikke stjæler næringen fra hinanden.
Plant ud i køkkenhaven
Hvis du har haft planter til forspiring indenfor, kan du her i maj, når der ikke længere er risiko for nattefrost, plante de unge planter ud i køkkenhaven.
Når man er en lillebitte uerfaren plante, kan det være hård kost at komme fra vindueskarmens trygge rammer og ud på friland. Derfor er det en god ide, at du træner dem lidt.
Stil planterne ud i en kort periode i løbet af dagen. De første 4-5 dage måske en time eller 2. De næste dage lidt længere tid. Herefter har de vænnet sig til vind og direkte sol, og de er klar til at komme ud i køkkenhaven.
7. Blomster i krukkerne
Nu kan du sætte sommerblomster i dine krukker i haven. Dahlia knolde, som har været taget op for vi teten, kan igen komme i jorden. Du kan også købe nye skønne planter og sætte i krukker, der trænger til udskiftning.
Har du prøvet “bulbstacking”?
Det korrekte danske ord er vel “løg-stabling”, men jeg er ikke sikker på, at det er et begreb, der eksisterer.
Det går ud på at sætte forskellige typer løg og knolde i samme krukke, så der er liv i krukken hele sæsonen.
Jeg har godt og vel 40 krukker i min have. I langt de fleste er der 3 forskellige slags planter, og i større krukker op til 4 slags.
Læs min artikel om “Bulbstacking – kunsten at lægge løg i lag”
8. Beskæring af roser
Når risikoen for nattefrost er helt væk, skal du gå dine roser godt igennem. Nu skal de beskæres. Start i det små.
Er der grene der ser døde eller syge ud, så klip dem væk som de første.
Herefter klipper du grene, som er blevet for lange, eller som er for tynde til at bære roser.
9. Tag hånd om stauderne
I løbet af maj måned, vil nogle af dine stauder have en højde, hvor de har godt af støtte. Det kan være en fordel at støtte planterne allerede tidligt, når de komme op, særligt de planter, der kan være lidt “ranglede”, som fx. pæoner.
Jeg køber altid mine staudeholdere hos Zinkbakken. De er billige og holder rigtigt godt til vind og vejr.
10. Op med mælkebøtterne
Nu begynder mælkebøtterne at vælte frem, og hvis du gerne vil undgå, at du får endnu flere af dem i din have, så skal de op med det samme, du ser dem.
Jo hurtigere du får den op, jo mindre når pæleroden at formere sig, og jo lettere er de at få op uden at efterlade rester, der bliver til nye blomster.
I artiklen “9 haveredskaber jeg ikke vil undvære”, kan du se mit vigtigste våben i kampen mod mælkebøtterne.
11 (BONUS). Bag en rabarberkage
Jeg er VILD med rabarberkage, og jeg har lavet min egen opskrift, som er utroligt nem at bage, og som du kan nyde med en engels samvittighed.
Opskriften finder du ovre på bloggen MorsVeninde.dk under overskriften “Nem rabarbercrumble kage”.